3 lutego 2017, 18:42
W sobotę 4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. Święto zostało ustanowione w 2000 roku w Paryżu. Dzień ten pozwala przypomnieć o konieczności podjęcia szeregu działań skierowanych na profilaktykę i leczenie chorób onkologicznych.
Rak jest rezultatem złożonego oddziaływania czynników środowiskowych, zmian w biologii komórki lub czynników genetycznych. Szacuje się, że w wyniku oddziaływania niekorzystnych czynników środowiskowych rozwija się ok. 70-90% wszystkich nowotworów. Czynniki genetyczne są natomiast przyczyną rozwoju ok. 10-30% wszystkich nowotworów – dzieje się tak na skutek mutacji genetycznych przekazywanych potomstwu przez rodziców. Nowotwory złośliwe są w Polsce drugą najczęstszą przyczyną zgonów – w wyniku tych schorzeń umiera rocznie około 96 tysięcy Polaków, co stanowi 25% wszystkich zgonów. Najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u mężczyzn w Polsce jest rak płuca (20% wszystkich nowotworów). Polki natomiast chorują najczęściej na raka piersi (23% zachorowań na nowotwory). Prognozy wskazują, że ogólna liczna zachorowań i zgonów z powodu chorób nowotworowych będzie systematycznie wzrastać, stając się pierwszą przyczyną zgonów osób przed 65. rokiem życia w niedalekiej przyszłości. Wiąże się to ze starzeniem się społeczeństwa w Polsce, a także częstym narażeniem na kancerogenne czynniki środowiskowe.
Rak to nie wyrok. Istnieją dostępne metody, które pozwalają walczyć z chorobą nowotworową na każdym jej etapie. Medycyna robi postępy w walce z rakiem. Pomagają jej w tym nowoczesna aparatura i leki. Jednak wciąż głównym powodem niedostatecznej skuteczności leczenia nowotworów w Polsce jest zbyt późne jej wykrywanie i rozpoczęcie leczenia. Dlatego najważniejszą sprawą jest profilaktyka. Profilaktyka- to odpowiedni styl życia, regularne badania kontrolne oraz ewentualnie wykonywanie badań genetycznych w przypadku osób, u których w rodzinie występowały przypadki raka. Styl życia jaki prowadzimy ma ogromny wpływ na nasza kondycje i ryzyko zachorowania w związku z tym:
RZUĆMY PALENIE– przeprowadzone badania potwierdzają zależność między paleniem a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, zwłaszcza oskrzeli krtani i płuc. Papierosy zawierają ok 40 substancji kancerogennych. Równie niebezpieczne jest tzw. bierne palenie.
OGRANICZMY SPOŻYCIE ALKOHOLU – nadmierne spożycie alkoholu oraz zanieczyszczających go substancji prowadzi najczęściej do raka jamy ustnej, gardła, krtani lub przełyku.
DBAJMY O SYLWETKĘ– otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka i nawrotu choroby.
PROWADŹMY AKTYWNY TRYB ŻYCIA– wskazany jest codzienny umiarkowany wysiłek fizyczny np. 30 minut szybkiego marszu dziennie.
JEDZMY ZDROWO– dieta śródziemnomorska, im mniejsze spożycie czerwonego mięsa oraz innych przetworzonych mięs tym mniejsze ryzyko nowotworów. Równie duże znaczenie ma pochodzenie produktów oraz sposób ich przyrządzania.
Wciąż bądźmy czujni i badajmy się, gdyż wczesne wykrycie choroby, w większości wypadków przynosi całkowite wyleczenie. Nie trzeba żałować czasu na badanie, trwa ono tylko kilka minut, a może uratować życie.
Z inicjatywy Polskiej Unii Onkologii od 2008 roku podczas Światowego Dnia Walki z Rakiem organizowane są dni otwarte w placówkach onkologicznych, podczas których można skorzystać z porad oraz bezpłatnych badań.
„Dieta antyrakowa” praca zbiorowa Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o. redakcja Katarzyna Banachowicz
https://zdrowegeny.pl/poradnik/zachorowalnosc-umieralnosc-na-nowotwory-zlosliwe-Polsce