AWOKADO

AWOKADO1

Awokado to owoc, który poleci każdy lekarz i każdy dietetyk. Jego gęsty i zielony miąższ pozytywnie wpływa na nasz organizm, jednak nie każdy wie, że jeszcze bardziej odżywcza od samego owocu jest jego pestka!

Ponad 70 proc. przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w niej. Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii zbadali liczne korzyści płynące ze spożywania pestki awokado.

Przeciwutleniacze i błonnik, które zawiera owoc doskonale wpływają na prawidłowe działanie układu pokarmowego. Pestki te zawierają zresztą więcej błonnika rozpuszczalnego niż jakiekolwiek inne warzywo, dlatego warto je włączyć do codziennego menu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. W końcu nie od dziś wiadomo, że błonnik doskonale wspomaga ten proces.

Pestka awokado jest idealna dla kondycji skóry. Silne przeciwutleniacze wspomagają odbudowę kolagenu, który naprawia uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki. Z kolei witaminy A i E, które się w niej znajdują, odżywczo wpływają na cerę, włosy i paznokcie. Dodatkowym bonusem dla kobiet jest fakt, że łagodzą bóle menstruacyjne ze względu na działanie rozkurczowe mięśni gładkich.

Po przekrojeniu awokado, należy wbić nóż w pestkę i wyjąć ją z owoca. Umyć, osuszyć, a następnie wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 120 stopni na 2 godziny. Wyjąć zawartość z łupinki, pokroić, zblendować i tak uzyskany proszek możemy dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw.

http://businessinsider.com.pl/lifestyle/edukacja/pestki-awokado-wlasciwosci-zdrowotne/w

 

Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.

Kwas oleinowy z awokado obniża poziom cholesterolu

W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

Awokado – owoc bardzo kaloryczny

Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.

Wartości odżywcze awokado: likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Jak jeść awokado?

Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

Jeśli potrzebne nam jest awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny. Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor.

Wartość odżywcza Awokado na  100g
Wartość energetyczna (kcal) 160
Tłuszcz 15 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,8g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10g
Cholesterol 0 mg
Sód 7 mg
Potas 485 mg
Węglowodany 9 g
Błonnik 7 g
Cukry 0,7 g
Białko 2 g
Witamina A 146 IU Kwas askorbinowy 10 mg
Wapń 12 mg Żelazo 0,6 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0,3 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 29 mg

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html

 

 


Chrupiąca rzymska sałata z awokado    |    Uzdrawiające smoothie z buraka


 Icon made by TutsPlus, Dot on Paper, Plainicon, Freepik from www.flaticon.com