Burak czerwony

 

bur

SOK Z BURAKA CZERWONEGO

Powszechnie znany i bardzo popularny w polskiej kuchni burak czerwony kojarzy nam się głównie z zupą buraczkową lub warzywnym dodatkiem do drugiego dania. A co z sokiem z buraka? Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak niezwykłe właściwości kryje w sobie świeży sok ze zwykłego buraka. A są naprawdę imponujące.

Właściwości soku z czerwonego buraka potwierdzone naukowo

Sok z czerwonego buraka skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wystarczy jedna szklanka dziennie soku z czerwonego buraka, aby znacznie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi, jak wskazuje badanie opublikowane przez magazyn Nutrition. Wszystko za sprawą zawartych w soku z buraka azotanów, które w naszym organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Tlenek azotu rozluźnia naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi. Wyniki innego badania wykazały, że codzienne picie soku z czerwonego buraka przez zaledwie 4 tygodnie znacznie obniżyło ciśnienie krwi w badanej grupie 68 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.  Zdaniem profesora Amrita Ahluwalia z Uniwersytetu Queen Mary w Londynie codzienne spożywanie nieorganicznych azotanów (kryjących się np. w buraku) może być równie skuteczne w obniżeniu ciśnienia krwi co konwencjonalne leki na nadciśnienie.

Sok z buraka poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów wewnątrz arterii. Dodatkowo picie soku z buraków może wpłynąć na poprawę funkcjonowania mózgu. Azotany poprawiają cyrkulację krwi do mózgu, co ma szczególne znacznie u starszych osób, u których z wiekiem dopływ krwi do poszczególnych obszarów mózgu zmniejsza się.

Sok z buraka ma właściwości podnoszące wytrzymałość organizmu. Potrzebujesz więcej energii? A może chcesz być bardziej wydajny podczas ćwiczeń? Jest na to prosty sposób. Sok z buraka. Naukowcy z Washington University School of Medicine postanowili zbadać wpływ soku z buraka na wydajność organizmu. Osoby, które wypiły sok z buraka odnotowały znaczny przyrost energii średnio o 13% zaledwie w ciągu 2 godzin od wypicia soku. Zdaniem profesora Andrew Coggan’a, współautora badania, takie wyniki uzyskuje się po około 3 miesiącach treningów wytrzymałościowych. Inne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Exter w Wielkiej Brytanii potwierdza, że sok z buraków może znacząco wydłużyć trening, aż o 16%. Chcesz być wytrzymalszy? Pij sok z buraka.

Sok z buraka jest jednym z najlepszych naturalnych toników dla wątroby. Oczyszcza ją z toksyn i wspiera prawidłowe funkcjonowanie. Przy dzisiejszym stylu życia większości ludzi, sok z buraka może okazać się zbawienny, a nawet uratować od poważnych chorób. Ale to nie koniec właściwości zdrowotnych soku z czerwonego buraka. Sok z buraka zawiera kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, witaminę A, witaminę C. Buraki są unikalnym źródłem betaniny – naturalnego silnego barwnika, który ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. To silny antyoksydant i wróg wolnych rodników, które mogą powodować groźne choroby. Warto wspomnieć, że betanina pomaga neutralizować kwasotwórcze działanie niektórych potraw (np. mięsnych). Badania potwierdzają, że barwniki zawarte w buraku mają również właściwości przeciwzapalne.

Jak pić sok z czerwonego buraka?

Ważne! Sok z buraka powinien być wyciskany w wolnoobrotowej wyciskarce, aby wydobyć z niego najcenniejsze wartości i składniki odżywcze. Rekomendujemy wolnoobrotową wyciskarkę. Picie czystego soku z buraka to nie najlepszy pomysł, nie tylko ze względu na mało wyraźny smak. Sok z buraka pity bez dodatków może czasami spowodować uczucie drapania w gardle, a nawet pieczenia w żołądku. Warto pamiętać, by w przypadku wyciskania soku z buraka dodać inne warzywo lub owoc. Dobrym połączeniem jest np. sok z buraka i marchewki czy jabłka. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można dodać odrobinę korzenia imbiru lub soku z cytryny. Burak świetnie komponuje się również z owocami cytrusowymi jak grapefruit czy pomarańcza. Owoc granatu i burak to także bardzo smaczny duet:) A Ty co dodałbyś do soku z buraka?

https://www.vimedlux.pl/blog/sok-z-buraka-czerwonego

Co zawierają buraki?

  • Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
  • Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
  • Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
  • Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal.
  • Błonnik

Burak czerwony (burak ćwikłowy) – właściwości zdrowotne

Buraki a nowotwory i chemioterapia

Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Gdy dowiadujemy się o chorobie dla wielu jest to jak wyrok, jednak istnieje wiele historii  świadczących o tym, że z raka można się wyleczyć. Pomocne są w leczeniu warzywa, które posiadają zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom.W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Obiecujące są też doświadczenia w początkowym stadium nowotworu układu limfatycznego.

Buraki a wysokie ciśnienie krwi ( nadciśnienie )

Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.

Buraki a anemia (niedokrwistość)

Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków.
Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka.

Buraki na wątrobę i na kaca

Z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca. Betaina reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego – jest to zatem znakomite lekarstwo dla wszystkich chorych na wątrobę czy woreczek żółciowy. Burak dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku gdy wątroba niedomaga z powodu tzw. problemu alkoholowego.

Buraki a wrzody żołądka, hemoroidy i zespół jelita drażliwego

Obserwuje się niesamowite właściwości gojące soku z buraka na owrzodzenie w obrębie przewodu pokarmowego. Burak wykazuje dobroczynny wpływ w przypadkach zapalenia żołądka, wrzodów żołądka oraz hemoroidów (żylaki odbytu). Wspaniale zwalcza zgagę i zaparcia. Regularne spożywanie buraków w sposób zauważalny reguluje pracę przewodu pokarmowego. Polecane również w chorobach jelita.

Burak czerwony (ćwikłowy) a odkwaszanie organizmu

Buraki mają silne działanie zasadotwórcze

Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Kwaśne środowisko to świetne warunki dla rozwoju raka i innych poważnych chorób. Zbyt kwaśny odczyn osłabia również układ kostny – powstaje osteoporoza. Sok z buraka najlepiej pić rozcieńczony ciepłą wodą, gdyż jego silne właściwości alkalizujące (zasadotwórcze) mogą powodować nudności. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga (także zgaga ciążowa), pieczenie w dołku czy nadkwasota żołądka.

Buraki na odchudzanie

Burak czerwony ma odchudzające działanie, gdyż:

  • ma wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
  • przyśpiesza przemianę materii,
  • wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej,
  • hamuje apetyt na słodycze.

Buraki oczyszczają organizm (naturalny detoks)

Burak przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu gdyż wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek. Oczyszcza również krew, obniża ciśnienie krwi, usuwa kwas moczowy z organizmu. Spożywanie buraka zapewnia efektywną detoksykację organizmu – to jedno z najlepszych pod tym względem warzyw. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i nadmiaru cholesterolu. W jaki sposób oczyszcza nasz organizm?

  • przez eliminację  mocznika z organizmu,
  • usuwa szkodliwe drobnoustroje – blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek,
  • za sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • hamuje procesy gnilne w jelitach.

Buraki a depresja, nerwica, bezsenność, koncentracja i pamięć

W burakach występuje betaina – ta sama substancja, którą stosuje się w niektórych formach leczenia depresji. Zawierają one także tryptofan, który niejako „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia ( poczucie szczęścia – podobnie jak czekolada gorzka). Kwas foliowy działa kojąco i uspokajająco, więc pomaga w zasypianiu osobom mającym problemy ze snem. Ponadto buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w burakach lit i magnez. Lit nasila działanie magnezu i tryptofanu, w wyniku czego wytwarza się serotonina.

Buraki na potencję – naturalna viagra

Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjaki. I nie jest to żadna legenda, ale fakty stwierdzone naukowo. A wszystko to za sprawą boru, który bezpośrednio wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny i libido.

Buraki a rekonwalescencja – legalny doping sportowy na brak energii

Po wypiciu dwóch szklanek soku z buraka czuje się porządny zastrzyk energii. Dzięki cukrom buraki są słodkie i mają nieco kalorii. Ale nie są to cukry rafinowane szybko uwalniane do krwi (w przeciwieństwie do czekolady). Bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji.

Buraki na demencje (choroba alzheimera)

A wszystko to za sprawą dobroczynnego działania buraków na krew. Wraz ze wzrostem wieku, zwiększa się ilość obszarów w mózgu, które są niedostatecznie ukrwione, a to z kolei wpływa na rozwój demencji i zaburza funkcje poznawcze. Naukowcy wykazali, ze buraki mogą zwiększyć przepływ krwi w mózgu dzięki wysokiej zawartości azotanów w tym warzywie. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ tlenu i krwi przez tkanki. Wysoko azotanowa dieta wzmaga przepływ tlenu do istoty białej płatów czołowych, dokładnie tam, gdzie demencja się zaczyna.

Burak na niepłodność i w ciąży

Buraki są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a ten uczestniczy w kluczowych procesach jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Dla osób starających się o potomstwo warto wprowadzić buraki do diety już 90 dni przed planowanym poczęciem: ze względu na wspomniany kwas foliowy, ale też fakt, że burak wymiata wolne rodniki, które to z kolei uszkadzają DNA ( ogromnie ważne dla zdrowej ciąży), ze względu też na ogólną detoksykację organizmu, a co być może najistotniejsze w leczeniu niepłodności to fakt, że burak może zwiększyć poziom hormonów płciowych odpowiedzialnych za jajeczkowanie (owulacja). Ze względu na to, ze burak poprawia krążenie krwi – w tym także macicy – bardzo wskazane jest jego spożywanie w fazie lutealnej. Buraki są niskokaloryczne – 100g zawiera tylko 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych. Dlatego też buraki skutecznie wspomagają leczenie niepłodności.

Buraki a laktacja

Liście buraka ćwikłowego lekko zbić tłuczkiem do mięsa obłożyć nimi obolałe piersi. Owinąć lekko bandażem i trzymać godzinę. Taki okład łagodzi stany zapalne sutków.

Buraki a grzybica stóp

Surowego buraka zetrzeć na tarce i nałożyć na stopy, zawinąć w torebkę foliową i ręcznik. Trzymać 2 godziny. Kuracja powinna trwać minimum 2 tygodnie.

Burak czerwony – pozostałe właściwości lecznicze

  • ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • wspomaga gojenie się owrzodzeń,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
  • lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
  • opóźnia przedwczesny proces starzenia,
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • leczy choroby wątroby, nerek,
  • reguluje cholesterol,
  • zapobiega drętwieniu kończyn,
  • zapobiega osteoporozie,
  • zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
  • leczą skazę moczanową,
  • chronią organizm przed zmęczeniem,
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom

PAMIĘTAJ! 

– Nie zaleca się buraków chorym na cukrzycę! – zawierają one dużo cukru i może dojść do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi

– Osoby z niskim ciśnieniem mogą pić soki z buraków jedynie wieczorem przed snem. W innym przypadku obniżenie ciśnienia może u niskociśnieniowców doprowadzić do nadmiernej senności.

– Również osoby cierpiące na reumatyzm lub kamicę nerkową, ze względu na dużą zawartość szczawianów, zaostrzających te choroby powinni unikać ich spożywania lub przyprawiać buraki sporą ilością liści laurowych. Szczawiany znajdują się głównie w liściach.

– Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty – najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm.

– Kupując buraki zwróć także uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.

– Botwina jest mniej kaloryczna od buraków, jednak i same buraki zawierają zaledwie 45 kcal w 1 sztuce średniego warzywa.

– Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, lepiej go nie gotować. Jeśli konieczne jest ich ugotowanie, najlepiej gotować je ze skórką. Wyjątek stanowi gotowanie barszczu.

 

https://vrota.pl/2014/11/czerwone-buraki-ich-uzdrawiajaca-moc-poczujesz-natychmiast/


Uzdrawiające smoothie z buraka    |    10 Właściwości Zdrowotnych Oleju Kokosowego


 Icon made by TutsPlus, Dot on Paper, Plainicon, Freepik from www.flaticon.com