Chrupiąca rzymska sałata z awokado

awokado sałatka1

Chrupiąca rzymska sałata z awokado

  • Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na cztery porcje:

2 miniaturowe rzymskie sałaty
½ dojrzałego awokado
10 pomidorków koktajlowych
sól i czarny pieprz
oraz: liście świeżej kolendry

Składniki na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy lub innego
½ łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Awo­ka­do po­kro­ić w kost­kę, po­mi­dor­ki po­kro­ić na ćwiart­ki. Wy­mie­szać w małej mi­secz­ce razem ze szczyp­tą soli i pie­przu.
  2. W szklan­ce wy­mie­szać do­kład­nie wszyst­kie skład­ni­ki sosu. Na­stęp­nie prze­kro­ić sa­ła­ty na pół i każdą polać przy­go­to­wa­nym sosem.
  3. Na tak przy­go­to­wa­ne sa­ła­ty wy­ło­żyć po­mi­dor­ki z awo­ka­do, ob­sy­pać świe­żą ko­len­drą i sporą szczyp­tą czar­ne­go pie­przu. Do­brze sma­ku­je jako przy­staw­ka albo do­da­tek do bur­ge­rów i po­traw z go­rą­ce­go gril­la.

Po­ra­dy:

  • Za­miast dwóch mi­nia­tu­ro­wych sałat rzym­skich mo­że­cie użyć jed­nej zwy­kłej i prze­kro­ić ją naj­pierw na pół wzdłuż, a każdą po­łów­kę jesz­cze raz prze­kro­ić na pół w po­przek.

http://www.jadlonomia.com/przepisy/chrupiaca-rzymska-salata/

 


4.02 – Światowy Dzień Walki z Rakiem    |    AWOKADO


 Icon made by TutsPlus, Dot on Paper, Plainicon, Freepik from www.flaticon.com