Chrupiąca rzymska sałata z awokado

Chrupiąca rzymska sałata z awokado
- Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na cztery porcje:
2 miniaturowe rzymskie sałaty
½ dojrzałego awokado
10 pomidorków koktajlowych
sól i czarny pieprz
oraz: liście świeżej kolendry
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy lub innego
½ łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta soli
Przygotowanie:
- Awokado pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na ćwiartki. Wymieszać w małej miseczce razem ze szczyptą soli i pieprzu.
- W szklance wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Następnie przekroić sałaty na pół i każdą polać przygotowanym sosem.
- Na tak przygotowane sałaty wyłożyć pomidorki z awokado, obsypać świeżą kolendrą i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Dobrze smakuje jako przystawka albo dodatek do burgerów i potraw z gorącego grilla.
Porady:
- Zamiast dwóch miniaturowych sałat rzymskich możecie użyć jednej zwykłej i przekroić ją najpierw na pół wzdłuż, a każdą połówkę jeszcze raz przekroić na pół w poprzek.
http://www.jadlonomia.com/przepisy/chrupiaca-rzymska-salata/
4.02 – Światowy Dzień Walki z Rakiem |
AWOKADO