Owsianka kokosowa z żurawiną

Owsianka kokosowa z żurawiną

Owsianka kokosowa z żurawiną

  • Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na 2 porcje:

½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
1 mała puszka mleczka kokosowego / 165 ml
1 łyżeczka cukru trzcinowego
¼ laski wanilii
szczypta soli

½ szklanki świeżej żurawiny
¼ szklanki zaparzonej herbaty aroniowej lub różanej

Przygotowanie:

  1. Do ron­del­ka wło­żyć wszyst­kie skład­ni­ki poza żu­ra­wi­ną i her­ba­tą. Pod­grze­wać na małym ogniu nie mie­sza­jąc, na­stęp­nie go­to­wać przez 5 –  7 minut do czasu, aż od­po­wied­nio zgęst­nie­je.
  2. W mię­dzy­cza­sie w ron­del­ku obok za­go­to­wać żu­ra­wi­nę z her­ba­tą aro­nio­wą. Go­to­wać przez 2 – 3 mi­nu­ty, do mo­men­tu aż żu­ra­wi­na zrobi się mięk­ka.
  3. Go­rą­cą owsian­kę na­kła­dać do mi­se­czek razem z żu­ra­wi­ną, można ob­sy­pać wiór­ka­mi ko­ko­so­wy­mi.

Po­ra­dy:

  • Jeśli owsian­ka ma być bez­glu­te­no­wa na­le­ży użyć bez­glu­te­no­wych płat­ków owsia­nych.

http://www.jadlonomia.com/przepisy/owsianka-kokosowa-z-zurawina/


żurawina – źródło potasu i magnesu    |    Dzień Pozytywnego Myślenia – 02.02


 Icon made by TutsPlus, Dot on Paper, Plainicon, Freepik from www.flaticon.com