Piątek wegetariański – granat+bataty

Pieczone bataty i granat

Pieczone bataty z sosem tahini

  • Czas przygotowania: 25 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 2 porcje:

2 – 3 duże bataty
½ granatu
mała garść liści świeżej mięty i świeżej kolendry
olej

Składniki na sos:
2 łyżki tahiny
2 łyżki soku z cytryny
3 – 4 łyżki wody
pół małego ząbka czosnku
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Pie­kar­nik roz­grzać do 220 stop­ni. Ba­ta­ty wy­szo­ro­wać, po­kro­ić na ósem­ki i de­li­kat­nie na­trzeć ole­jem. Uło­żyć na bla­sze wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia, ob­sy­pać de­li­kat­nie solą i za­pie­kać przez 20 – 30 minut – w za­leż­no­ści od tego, na jak duże są ka­wał­ki wa­rzyw.
  2. W mię­dzy­cza­sie zioła umyć i osu­szyć, wy­dłu­bać pest­ki z gra­na­tu i przy­go­to­wać sos: do szklan­ki wlać ta­hi­nę, bar­dzo drob­no po­sie­ka­ny czo­snek oraz sok z cy­try­ny. Po­wo­li mie­szać do czasu, aż sos za­cznie robić się kre­mo­wy i rzad­ki, wtedy do­da­wać po jed­nej łyżce wody, aż do uzy­ska­nia po­żą­da­nej kon­sy­sten­cji. Do­pra­wić do smaku solą i szczyp­tą czar­ne­go pie­przu.
  3. Upie­czo­ne ba­ta­ty polać sosem, ob­sy­pać zio­ła­mi oraz gra­na­tem, po­da­wać z resz­tą sosu w mi­secz­ce. Dobre za­rów­no na go­rą­co, jak i na zimno jako dru­gie śnia­da­nie na wynos.

http://www.jadlonomia.com/przepisy/pieczone-bataty-z-sosem-tahini/

 


GRANAT – same fakty    |    Aloes – przepis na zdrowie


 Icon made by TutsPlus, Dot on Paper, Plainicon, Freepik from www.flaticon.com