Piątek wegetariański

Tajska zupa dyniowa
- Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 porcje:
10 liści kaffiru, suszonych
3 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 pomidor
½ cebuli
szczypta płatków chili
olej kokosowy lub inny
1 puszka mleczka / 400 ml
2 szklanki purée z dyni*
1 – 2 łyżki sosu sojowego
1 – 2 łyżki soku z limonki
opcjonalnie sól do smaku
do podania: świeża kolendra, opcjonalnie płatki chili oraz łyżeczka kokosowego mleczka
Przygotowanie:
- Imbir pokroić na plasterki, pomidora pokroić na ósemki, czosnek obrać. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać liście kafiru, cebulę, płatki chili oraz pokrojony imbir i obrany ząbek czosnku. Smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojonego pomidora, zamieszać i wlać kokosowe mleczko. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu nie dopuszczając do gwałtownego gotowania przez 20 minut.
- Po tym czasie płyn przelać przez sitko do niedużego naczynia. Zawartość sita wyrzucić, a kokosowe mleczko wlać z powrotem do garnka, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Wciąż mieszając zupę podgrzewać ją przez 5 minut, na koniec doprawić do smaku solą lub większą ilością sosu sojowego. Podawać ze świeżą kolendrą oraz opcjonalnie z dodatkową porcją chili i łyżką kokosowego mleczka.
Porady:
- Purée z dyni to po prostu upieczona lub ugotowana dynia, zmiksowana na gładkie purée. Żeby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię przekroić na połówki lub ćwiartki i wsunąć go gorącego piekarnika. Piec do miękkości czyli przez około godzinę, a następnie pozbyć się pestek i zmiksować. Tak przygotowane purée można mrozić lub od razu wykorzystywać do zup, ciast, ciasteczek oraz deserów.
- Kafir można kupić w Marksie&Spencerze, a także z tej firmy we wszystkich supermarketach na dziale z żywnością orientalną. Kosztuje około 8 złotych i wystarczy na wiele, wiele zup oraz tajskich curry.
- Dodatek pomidora dodaje zupie umami – dzięki temu niepotrzebny jest ani bulion, ani żadny mięsny dodatek.
- W zależności od gatunku dyni zupa będzie mieć inny kolor oraz gęstość. Ja najbardziej lubię używać do zup zwartych i słodkich dyń, jak butternut lub muscat.
Źródło:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/tajska-zupa-dyniowa/
23.02 – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją |
GRANAT – same fakty