Sałatka z Quinoa i Jarmużu

Sałatka z quinoa i jarmużu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bulwę selera wyszorować, przekroić na pół, a każdą połówkę owinąć folią aluminiową; batata wyszorować i w całości owinąć folią. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 – 60 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie i z łatwością będzie można wbić w nie widelec.
- W międzyczasie ugotować quinoa – odmierzoną ilość quinoa zalać 1 szklanką wody, dodać sporą szczyptę soli oraz cytrynę i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 20 – 25 minut, czyli do czasu, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłowić cytrynę i pozostawić pod przykryciem.
- Zagotować 1,5 – 2 l litry wody. Jarmuż oczyścić z łodyg i porwać na mniejsze kawałki. Przesypać na durszlak i przelać wrzątkiem, następnie szybko przelewać lodowatą wodą tak długo, aż będzie całkiem zimny. Delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Upieczone warzywa rozwinąć z folii i odstawić na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie w szklance połączyć wszystkie składniki dressingu.
- Wystudzone warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wszystko wymieszać.
- Teraz najprzyjemniejsza część – na dużym talerzu równomiernie rozsypać ugotowaną quinoa, na to położyć warstwę jarmużu, który należy delikatnie oprószyć solą. Na jarmużu wyłożyć warzywa w dressingu, a wszystko obsypać żurawiną i tymiankiem.
http://www.jadlonomia.com/przepisy/saatka-z-quinoa-i-jarmuzu/
JARMUŻ – fakty i mity |
Międzynarodowy Dzień Przytulania – 31.01.